miercuri, 1 mai 2013

Ucraina - scurta descriere




Ucraina este o tara in Europa Orientala. Are frontiera cu Rusia - in nord-est, Belarus - in nord, Polonia, Slovacia si Ungaria - in vest, Romania si Republica Moldova - la sud-vest, Marea Neagra si Marea Azov- la sud. Capitala Ucrainei este orasul Kiev.
Numele "Ucraina" provine din termenul ukraina din slava veche rasariteana, termen ce inseamna "teritoriu de granita" sau "in teren", "in tara". Este derivat din u ("langa") si radicalul slav krai ("margine, regiune"). Teritoriul si-a primit acest nume fiindca, in momentul invaziei tataresti din secolul al XIII-lea, se afla in zona de frontiera a Rusiei medievale. A fost cunoscuta (mai ales in perioada tarista) si sub numele de "Rusia Mica", prin contrast cu "Rusia Mare", cand principatul sau medieval s-a separat de restul Rusiei, in urma invaziei mongole. In limba ucraineana, kraina inseamna "tara." 


Cu o suprafata de 603.700 km² si cu o iesire la mare in lungime de 2.782 km, Ucraina este a patruzeci si patra tara din lume ca suprafata. Este a doua tara din Europa ca suprafata, dupa Rusia europeana.
La nord, Ucraina se invecineaza cu Bielorusia si Rusia, aceasta din urma fiindu-i vecina si la est. La vest, Ucraina se invecineaza cuPolonia, Slovacia si Ungaria. La sud-vest, are granite cu Romania pe Tisa in Maramures, in Bucovina, si mai la sud pe Dunare si in Delta Dunarii, pe Bratul Chilia ; intre aceste doua portiuni, vecina Ucrainei este Republica Moldova. Ucraina are, asadar, sapte vecini, dintre care patru in Uniunea Europeana.

Peisajul ucrainean este compus, mai ales, din campii fertile (sau stepe) si podisuri, traversate de fluvii cum ar fi Niprul, Donetul, Nistrul siBugul de Sud, care curg spre sud, varsandu-se in Marea Neagra si in Marea Azov. Singurii munti din tara sunt Muntii Carpati, aflati in vest, cel mai inalt punct fiind varful Hovarla la 2.061 m, si Muntii Crimeii in peninsula Crimeea, in sudul extrem, de-a lungul coastei.

Ucraina are o clima temperat-continentala, cu influente mediteraneene pe coasta din sudul Crimeei. Precipitatiile sunt distribuite disproportionat, fiind mai abundente in vest si nord si mai sarace in est si sud-est. Vestul Ucrainiei primeste aproximativ 1.200 mm de precipitatii anual, in timp ce Crimeea primeste aproximativ 400 mm anual. Iernile sunt mai blande la tarmul Marii Negre, dar mai reci in interiorul continentului. Temperaturile medii anuale sunt in intervalul 5,5–7 °C in nord, si 11–13 °C in sud.



sursa: wikipedia.org


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu