miercuri, 1 mai 2013
Menta vindeca ulcerul si gastrita
Din cele mai vechi timpuri, menta a fost folosita ca tratament pentru diverse afectiuni, in special ale stomacului, dar si ca planta aromatica si condiment la prepararea diverselor feluri de mancare si deserturi.
Menta care se foloseste in scopuri terapeutice si culinare este menta cultivata si nu menta salbatica, ce nu contine suficiente uleiuri volatile. Menta de apa, menta dulce si menta piparata sunt cele 3 tipuri de menta potrivite pentru tratamente si alimente. Cele 3 cresc in gradina, se planteaza usor si se adapteaza imediat solului, fiind de altfel plante perene ce apar in gradina an de an. Desigur, menta se poate pastra si in ghiveci.
Menta se culege de cateva ori pe an, cu putin timp inainte de inflorire, prin taierea tulpinii cu frunze. Ulterior, din locul de unde a fost taiata vor aparea noi tulpini. Dupa recoltare, uscarea mentei se face in locuri ferite de soare si praf. Depozitarea se face in aceleasi conditii in pungi de hartie. Popular, ea este cunoscuta si ca izma, camfor si iarba neagra.
Menta ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer (la san, la ficat, la stomac, colon sau piele) si la boli ale stomacului (gastrita si ulcer). Boli feminine precum cistita pot fi si ele tratate cu ceaiuri de menta si uleiuri volatile. Senzatiile de voma, arsurile stomacale si diareea pot disparea in urma unui tratament corect dozat cu menta. Persoanele care sufera de acnee pot folosi frunze de menta pisate ca masca pentru ten iar mestecarea frunzelor albeste dintii si ajuta la improspatarea respiratiei. in plus, are proprietati calmante si revigorante pentru persoanele care sufera din cauza stresului, depresiei sau anxietatii. Este benefica si in tratarea racelilor sau a durerilor de cap.
Menta este folosita in industria cosmeticelor, in special la prepararea pastei de dinti. in alimentatie, menta se foloseste ca si condiment la sosuri, in salate de fructe, dulceturi sau compoturi. Celebrul cocktail Mojito (imaginea din dreapta), cu rom si lamaie lime, are ca ingredient de baza menta. Din uleiul de menta se extrage mentol, folosit si pentru masajul de relaxare si in aromaterapie.
surse: stiati.ca (text), bionature.ro (foto1), giglig.com (foto2)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ne gasiti pe: infinitulmeu.ro
RăspundețiȘtergere