miercuri, 1 mai 2013

Fenicienii au inventat primul alfabet cu litere


Daca sumerienii si egiptenii au dezvoltat primele forme de scriere din istoria civilizatiei in perioada 3500-3000 i.Hr, sumerienii prin scrierea cuneiforma iar egiptenii prin scrierea hieroglifica, primul alfabet modern a aparut abia in jurul anilor 1450-1200 i.Hr., fenicienii fiind cei care au creat prima metoda de scriere bazata pe litere, inlocuind astfel pictogramele si simbolurile folosite anterior.
Alfabetul fenician consta in 20 de litere, toate consoane, scrise usor, fiecare litera fiind reprezentata prin cel mult 5 linii, caracteristica ce s-a pastrat pana in zilele noastre, cele mai complexe litere pe care le folosim fiind M si W care au cate 4 linii. Aceasta scriere facila a literelor a dus la o cursivitate a scrierii, alfabetul fenician raspandindu-se rapid prin intermediul comertului maritim specific fenicienilor si gratie adoptarii acestuia de catre civilizatiile cu care fenicienii erau in contact in bazinul mediteranean. Vocalele nu aveau un semn grafic, ele fiind doar sunete rostite. Ceva mai tarziu, in cursul mileniului 1 i.Hr. grecii au completat alfabetul cu cele cinci vocale: a, e, i, o si u, doua dintre ele, a si o fiind preluate la randul lor de fenicieni.
Caracteristica alfabetului fenician de a reprezenta un sunet printr-un singur simbol a dus la adaptarea lui de catre civilizatiile contemporane fenicienilor, rezultand astfel alfabetele latin, etrusc, grec, ebraic, arab si chirilic, alfabetul fenician stand astfel la baza majoritatii limbilor moderne.
Iata mai jos literele alfabetului fenician impreuna cu denumirea fiecarei litere:

Cuvantul alfabet provine din latinescul alphabetum care la randul lui isi are originea in cuvantul grecalphabētos, format din cuvintele alpha si beta, primele doua litere din alfabetul grec, preluate ca atare din alfabetul fenician aleph si beth.

surse: stiati.ca (text & foto2), kelseymcneely.files.wordpress.com (foto1)


Un comentariu: