miercuri, 1 mai 2013

Oamenii pot mirosi peste 10.000 de arome


Intreg procesul incepe de la aerul inhalat, moleculele de aer care intra in nas fiind captate de cilii receptorilor olfactivi. Vi-i puteti imagina ca pe niste corali: receptorii olfactivi sunt fixati pe mucoasa cavitatii nazale precum trunchiul unui coral iar cilii sunt ramurile care se desprind din trunchi si care asteapta ca moleculele de aer sa se loveasca de ei pentru a trimite impulsuri nervoase catre creier unde sa fie analizate si sa ne faca sa tragem mai tare aer in nas (daca ne place) ori sa ne punem mana la nas (in cazurile nefericite).

Atata doar ca aceasta colonie nazala este foarte mare (si super-miniaturizata): aproape 10 milioane de receptori olfactivi, fiecare avand cam 20 de cili, in primii centimetri ai nasului.
Se stie ca femeile pot sa detecteze mai multe mirosuri decat barbatii. De asemenea ca femeile aflate in momentul ovulatiei au acest simt inca mai ascutit decat in alte perioade. Tot oamenii sunt capabili sa recunoasca mirosul persoanelor care le sunt rude de sange (copii biologici, mame) dar nu si pe cel al sotilor/sotiilor/copiilor vitregi iar copiii cu varste pana in 10-12 ani isi pot recunoaste fratii de sange dupa mirosul specific.

surse: stiati.ca (text), romanialibera.ro (foto)

Un comentariu: