miercuri, 1 mai 2013

Bulgaria - scurta descriere



Bulgaria este o tara din Europa de Sud-Est. Se invecineaza cu Romania la nord, Serbia si Macedonia la vest, Grecia si Turcia la sud, iar la est are iesire la Marea Neagra. Cu un teritoriu de 110.994 km², Bulgaria este a 14-a tara ca marime din Europa. Pozitia sa a facut din ea o rascruce istoric a diverselor civilizatii, devenind locul unde s-au gasit cele mai vechi artefacte si dovezi ale prelucrarii metalelor din lume.
Culturile preistorice au inceput sa se dezvolte in Bulgaria de astazi in neolitic. Istoria sa antica a fost marcata de prezenta tracilor, si ulterior de a grecilor si romanilor. Aparitia poporului si statului bulgar unificat dateaza de la Primul Imperiu Bulgar, care a dominat mare parte dinBalcani si a functionat ca centru cultural al popoarelor slave in Evul Mediu. Dupa caderea celui de al Doilea Imperiu Bulgar in 1396, teritoriul sau a cazut sub dominatie otomanatimp de aproape 500 de ani. Razboiul Ruso-Turc din 1877–1878 a avut ca rezultat aparitia celui de al treilea stat bulgaresc, devenit independent in 1908. Anii ce au urmat au fost marcati de conflicte cu vecinii, in contextul carora Bulgaria s-a aliat cu Germania in ambele razboaie mondiale. In 1946, a devenit stat comunist cu partid unic pana in 1989, cand Partidul Comunist Bulgar a permis alegeri libere. Dupa 1990, Bulgaria a devenit o democratie si o economie de piata.
Populatia de 7,36 de milioane este predominant urbana, fiind concentrata in resedintele celor 28 de regiuni. Majoritatea activitatilor comerciale se concentreaza in capitala Sofia. Cele mai bine dezvoltate sectoare ale economiei sunt industria grea, ingineria energetica, agricultura si turismul, toate bazandu-se pe resurse disponibile local.
Structura politica actuala dateaza de la adoptarea unei constitutii democratice in 1991. Devenita tara libera, Bulgaria este o republica parlamentara unitara, cu un grad inalt de centralizare politica, administrativa si economica. Este membra a Uniunii Europene, a NATO si a Consiliului Europei, membru fondator al OSCE, si a facut parte de trei ori din Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.

Cele mai vechi urme de picturi rupestre au fost descoperite in pestera Kozarnika si dateaza de 1.400.000 de ani. Culturile preistorice de pe teritoriul Bulgariei cuprind cultura Hamangia din neolitic, cultura Vinča si cultura Varna din eneolitic(mileniul al V-lea i.e.n.). Necropola de la Varna ofera informatii pentru intelegerea ierarhiei sociale a celor mai vechi societati de pe teritoriul Europei.

Conform istoriografiei Bulgariei, redata si de Encyclopedia Britannica, doar trei principale grupuri vechi au populat Bulgaria actuala : tracii (care conform acestei istoriografii nu au fost decat slab si marginal elenizati si romanizati, in ciuda relatarilor cronicarilor Theofilact din Simocatta, in Istoriile sale, sau Teofan Marturisitorul in Cronografia sa si a studiilor istoricilorConstantin Jirecek, Thede Kahl sau Jernej Kopitar), apoi slavii sudici si insfarsit Proto-bulgarii. Tracii traiau impartiti in diferite triburi pana cand regele Teres le-a unit pe mare parte din ele in regatul Odris pe la 500 i.e.n. Ei au fost in cele din urma cuceriti de Alexandru cel Mare in secolul al IV-lea i.e.n. si apoi de Imperiul Roman in 46 e.n. Cele mai rasaritene triburi de slavi sudici s-au stabilit treptat in Imperiul Roman de Rasarit, pe teritoriul Bulgariei moderne, in secolul al VI-lea, asimilandu-i pe traci si pe slavi. In cele din urma, elita bulgarilor din Asia Centrala i-a inclus pe acestia intr-un nou stat care s-a format dupa sosirea hanului Asparuh in Balcani.
Clima Bulgariei este supusa vara influentei maselor de aer subtropical, iar iarna maselor de aer continental. Fiind situata in zona temperata, temperaturile medii variaza intre - 2°C(in nordul tarii) si 2°C (in sud, in Campia Traciei) in ianuarie, in timp ce vara oscileaza intre 22°C (in nord) si 24°C (in sud).
Precipitatiile medii anuale sunt de 500 mm (in nord) si de 400 mm (in sud).


sursa: wikipedia.org


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu