miercuri, 1 mai 2013

Ungaria - scurta descriere




Ungaria (in maghiara Magyarország) este un stat situat in Centrul Europei, in Campia Panonica si la poalele sudice ale Carpatilor Occidentali Interiori, la o distanta egala de Oceanul Atlantic, Muntii Ural, respectiv de Marea Mediterana si Marea Nordului. Pe teritoriul ei este situata aproape toata suprafata Campiei Panonice, din care face parte Parcul National Hortobágy, inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Se invecineaza cu Serbia la sud, Croatia si Slovenia la sud-vest, Austria la vest, Slovacia la nord si Romania la est.

Ungaria este o republica parlamentara. Capitala tarii, Budapesta, este si cel mai mare oras al ei si al saptelea oras din UE dupa populatie (1,7 milioane locuitori). In 2010, orasul Pécs a fost ales Capitala Europeana a Culturii. Tara face parte din NATO, iar din mai 2004 este membra a Uniunii Europene. Ungaria s-a numarat printre initiatorii Grupului de la Visegrád (V4), o organizatie de cooperare economica formata din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria.



Etimologia cuvantului folosit in limba romana, este denumirea din limba turca veche, prin secolul VII, de On-Ogour care se traduce prin „Zece sageti”.
Populatia este formata in general de unguri sau maghiari. Denumirea de maghiari este folosita in limba romana alaturi de cea de „unguri”.



sursa: wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu