miercuri, 1 mai 2013

Slovacia - scurta descriere




Slovacia, oficial Republica Slovaca (slovaca: Slovensko, oficial Slovenská republika) este un stat fara iesire la mare din Europa Centrala, cu o populatie de peste cinci milioane de locuitori, si o suprafata de aproximativ 49.000 km². Se invecineaza cu Ucraina la est, cu Polonia la nord-est, cu Cehia la nord-vest, cu Austria la vest si cu Ungaria la sud. Capitala si cel mai mare oras este Bratislava, localizat in sud-vestul tarii. Slovacia este un membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, OMC si a altor organizatii internationale.
In antichitate, teritoriul a fost locuit de triburi dacice, celtice si germanice, iar peste cateva secole, teritoriul fusese incorporat inImperiul Roman.


Poporul de origine slava, ai carui stramosi au ajuns pe teritoriul actualei Slovacii intre secolele V si VI, in timpul Migratiilor. Mai multe regiuni ale Slovaciei au apartinut Imperiului lui Samo, prima entitate politica a slavilor, apoi Moraviei Mari, Regatului Ungariei, Imperiului Habsburgic, Imperiului Austro-Ungar si apoi Cehoslovaciei. Un stat separat slovac a existat in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, intre 1939-1945, urmand intr-un final sa devina iarasi parte a Cehoslovaciei. Slovacia si-a obtinut independenta pe 1 ianuarie 1993, in urma unei dizolvari pasnice a Cehoslovaciei, numita si Divortul de Catifea.



Slovacia este un stat dezvoltat cu o economie cu venit ridicat. cu una dintre cele mai mari rate de crestere din UE si OECD. Tara s-a alaturat Uniunii Europene in 2004 si Zonei euro pe 1 ianuarie 2009. Slovacia, impreuna cu Slovenia si Estonia sunt unicele tari din fostul bloc comunist care fac parte din Uniunea Europeana, Zona Schengen si NATO simultan.
Sportul national este hocheiul pe gheata. Slovacii au castigat campionatul mondial in 2002.

O curiozitate turistica rara si interesanta din Slovacia orientala (langa Košice) este numarul mare de biserici rurale din lemn de padure, care aduc la asa-numitele stavkirke din Norvegia.
Clima slovaca este temperata, cu veri relativ racoroase si ierni friguroase, innorate si umede (precipitatii abundente sub forma de ninsoare), care ating peste 2000 mm anual in Muntii Tatra.



sursa: wikipedia.org


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu