miercuri, 1 mai 2013

Cehia - scurta descriere




Republica Ceha, denumita si pe scurt Cehia (in ceha Česko, ˈtʃɛskɔ) este o tara fara iesire la mare, aflata in Europa Centrala. Ea se invecineaza cu Polonia la nord, cu Germania la vest, cu Austria la sud si cu Slovacia la est. Capitala sa si cel mai mare oras, avand 1,3 milioane de locuitori, este Praga.
Este o democratie reprezentativa parlamentara si pluralista, membra a Uniunii Europene, a NATO, a OECD, a OSCE, a Consiliului Europei si a Grupului de la Visegrád.
Statul ceh, denumit in trecut Boemia, s-a format la sfarsitul secolului al IX-lea ca un mic ducat in jurul Pragai, la acea vreme aflata sub dominatia puternicului Imperiu al Moraviei Mari (care a ajuns la intinderea teritoriala maxima in timpul domniei lui Svatopluk I din Casa Mojmír). Dupa caderea imperiului, in 907, centrul de putere s-a transferat dinspre Moravia catre Boemia, sub dinastia Přemyslida. In timpul domniei ducilor si regilor Přemyslizi, si a urmasilor lor, Luxemburgii, tara a ajuns la intinderea maxima (secolul al XIII-lea–al XIV-lea). Viata in tara a fost grav afectata de Razboaiele Husite, in timpul carora a fost pusa sub embargou economic, si de cruciadele din toata Europa. Dupa batalia de la Mohács din 1526, Coroana Boemiei a fost treptat integrata in monarhia Habsburgica, drept una dintre cele trei parti principale ale sale, alaturi de Arhiducatul Austriei si de Regatul Ungariei. Rascoala din Boemia (1618–1620) a dus la o centralizare accentuata a monarhiei si la recatolicizarea sigermanizarea fortata. In timpul reformelor radicale din secolul al XVIII-lea, Coroana Boema a fost de facto abolita (1749). In secolul al XIX-lea, tara ceha a devenit motorul industrial al monarhiei si apoi centrul Republicii Cehoslovacia formata in 1918, in urma prabusirii Imperiului Austro-Ungar dupa Primul Razboi Mondial.

Dupa Acordul de la München, anexarea Transolzei de catre Polonia si ocuparea Cehoslovaciei de catre Germania, urmata de deziluzia fata de reactia Occidentului si de recunostinta pentru eliberarea a mare parte a Cehoslovaciei de catre Armata Rosie, Partidul Comunist din Cehoslovacia a obtinut majoritatea la alegerile din 1946. Prin lovitura de stat din 1948, Cehoslovacia a devenit stat comunist. In 1968, nemultumirea crescanda fata de regimul comunist a culminat cu o tentativa de reformare a regimului. Evenimentele, denumite Primavara de la Praga, au luat sfarsit cu invadarea tarii de catre trupele tarilor din Pactul de la Varsovia (exceptand Romania); trupele straine au ramas in tara pana la Revolutia de Catifea din 1989, cand regimul comunist s-a prabusit. La 1 ianuarie 1993, Cehoslovacia s-a separat pe cale pasnica in cele doua state constituente, Republica Ceha si Slovacia.
Republica Ceha este primul fost membru al CAER care a obtinut statut de tara dezvoltata de la Banca Mondiala. Ea are cel mai ridicat indice al dezvoltarii umane din Europa Centrala si de Est, fiind o tara cu „dezvoltare umana foarte ridicata”. Ea este pe locul al treilea in lista celor mai pasnice tari din Europa si cea mai democratica si sanatoasa (in termenii mortalitatii infantile) din regiune.

Denumirea traditionala de „Boemia” provine din latinescul „Boiohaemum”, care inseamna „tara boilor". Numele actual provine de la endonimul ceh Čechy, cu scrierea arhaicaCžechy, similara celei poloneze.
De-a lungul istoriei Cehia a a fost divizata in mai multe tari, si anume Boemia propriu-zisa (Čechy) in vest, Moravia (Morava) in sud-est, si Silezia Ceha (Slezsko; cea mai mica parte, de sud-est, a Sileziei istorice, din care cea mai mare parte este astazi in Polonia) in nord-est. Cunoscuta oficial drept „Coroana Regatului Boemiei” dupa secolul al XIV-lea, s-au utilizat mai multe alte denumiri ale tarii, inclusiv „Pamanturile Coroanei Boeme”, „Țara Boema”, „Coroana Boema”, „Pamanturile Coroanei Sfantului Wenceslas” etc. La obtinerea independentei dupa dizolvarea Imperiului Austro-Ungar in 1918, s-a utilizat denumirea de Cehoslovacia pentru a reflecta uniunea popoarelor ceh si slovac in noua tara.
Dupa dizolvarea Cehoslovaciei, la sfarsitul anului 1992, partea ceha a primit denumirea oficiala de „Republica Ceha” si, dupa recomandarea Ministerului de Externe ceh, denumirea alternativa scurta de Cehia (in ceha Česko ˈtʃɛskɔ) de utilizat in afara documentelor oficiale si in afara denumirilor de institutii guvernamentale.
Cehia are o clima temperat-continentala, cu veri relativ fierbinti si ierni reci si cu multa zapada. Diferenta de temperatura de la vara la iarna este mare din cauza pozitiei geografice in interiorul continentului.
Temperaturile variaza mult in functie de altitudine. In general, la altitudini mari, temperaturile scad si cantitatea de precipitatii creste. Cea mai umeda zona din Cehia se gaseste este zona Bílý Potok din Muntii Jizera, iar cea mai rece este districtul Louny de la nord-vest de Praga. Un alt factor important este distributia muntilor; de aceea, clima este una variata.
In cel mai inalt punt, Sněžka (1.602 m), temperatura medie este doar -0,4 °C, pe cand in campiile din regiunea Moravia de Sud, temperatura medie se ridica la 10 °C. Capitala tarii, Praga, are o temperatura medie similara, sub influenta factorilor urbani.
Cea mai rece luna este de obicei ianuarie, urmata de februarie si decembrie. In aceste luni, ninge la munte si uneori si in campie si in orasele mari. In martie, aprilie si mai, temperatura creste rapid, mai ales in aprilie, cand vremea tinde sa varieze puternic in timpul zilei. Primavara se caracterizeaza prin niveluri crescute ale apeilor raurilor, din cauza topirii zapezii, ceea ce duce ocazional la revarsari.

Cea mai calda luna a anului este iulie, urmata de august si iunie. In medie, temperaturile din timpul verii sunt cu 20 de grade mai ridicate decat iarna.
Toamna incepe de obicei in septembrie, o luna uscata si relativ calda. In octombrie temperaturile incep sa scada sub 15 °C sau 10 °C; pana la sfarsitul lui noiembrie, temperaturile coboara pana aproape de punctul de inghet.
Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata a fost la Litvínovice, langa České Budějovice, de -42,2 °C si cea mai ridicata a fost de 40,2 °C la Praga, Uhříněves.
Ploile cele mai multe sunt vara. Aversele sporadice sunt relativ constante de-a lungul anului (la Praga, numarul mediu de zile cu cel putin 0,1 mm de precipitatii variaza de la 12 in septembrie si octombrie pana la 16 in noiembrie) dar ploi masive concentrate (zile cu peste 10 mm) sunt mai frecvente in lunile dintre mai si august (cu media de doua astfel de zile lunar).


sursa: wikipedia.org


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu