miercuri, 1 mai 2013

Delta Dunarii este cea mai bine conservata delta din Europa


Delta Dunarii este intinsa pe o suprafata de circa 3.500 de km patrati, un spatiu vast, in mare parte romanesc si doar o mica suprafata in Ucraina, cu sate razlete si mediu acvatic intins, in care traiesc mai putin de 15.000 de locuitori, insa cu o mare varietate etnica: greci, lipoveni, tatari sau ucrainieni. Delta Dunarii este cea mai bine conservata delta a Europei si a doua ca marime din Europa, dupa delta Volgai. in afara de acestea, alte fluvii europene care au format delte la varsare sunt Rin-ul, Ron-ul (Rhone), fluviile Po in Italia si Ebru in Spania.


Din 1991 Delta Dunarii este parte a patrimoniului mondial al UNESCO ca rezervatie a biosferei. Dunarea, dupa un traseu de aproape 3.000 de kilometri prin 10 tari europene (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina) si 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad), se varsa in Marea Neagra. Pentru ca Marea Neagra este o mare in interiorul continentului iar fluxul si refluxul sunt nesemnificative, la varsarea in Marea Neagra Dunarea are o delta si nu un estuar cum au raurile din vestul Europei, de pilda, unde mareea puternica impiedica formarea unei delte. Delta Dunarii este cel mai nou pamant al Romaniei, unde an de an se aduna sedimente care dau nastere pamantului deltaic.


Uscatul reprezinta putin peste 10% din totalul suprafetei deltei, in vreme ce apele acopera restul. In aceste mlastini si lacuri, numeroase specii de plante si pasari au gasit un habitat prielnic, in vreme ce cateva specii de mamifere si paduri seculare acopera portiunile de uscat numite grinduri. Mai bine de 300 de specii de pasari traiesc in Delta Dunarii, unele cuibaresc, pe cand altele sunt doar in trecere. Ratele, gastele salbatice, egretele, berzele si pelicanii sunt ceva obisnuit in delta, iar cormoranii, starcii, chirele, ibisii si vulturii pescari completeaza cele 300 de specii.
Nuferii sunt numerosi pe lacuri si mlastini iar in padurea Letea, pe langa specii de arbori rari precum plopul negru sau stejarul pufos, traiesc faimosii cai salbatici de la Letea. Acestia au fost candva caii localnicilor, insa, fiind lasati sa pasca liberi, o parte dintre ei s-au salbaticit si s-au inmultit. Tot in Delta vin si sturionii pentru a depune icrele, dupa care puii de sturion iesiti din icre se intorc inapoi in Marea Neagra.
Cele 3 brate ale Deltei, Chilia, Sulina si Sfantul Gheorghe faciliteaza transportul fluvial pe Dunare. Din punct de vedere turistic, delta poate fi vizitata pentru peisajele sale si pentru turismul rural si mancarurile cu specific pescaresc.




surse: wikipedia.org, wikimedia.org, stiati.ca, unica.ro

3 comentarii:

  1. I should visit Romania. You have a beautiful country but unfortunately do not know to capitalize.
    Very nice presentation about the Danube Delta.
    Congratulations Infinitul Meu about the exceptional articles on this blog!

    RăspundețiȘtergere
  2. Yes Alan, you should visit Romania, and... yes, you are right, "we" don't know how to capitalize.
    Thanks for your appreciation about the articles on my blog :)

    RăspundețiȘtergere