miercuri, 1 mai 2013

Republica Moldova - scurta descriere




Moldova, cu denumirea oficiala Republica Moldova este un stat localizat in sud-estul Europei. Se invecineaza cu Romania la vest si cu Ucraina la est. Republica Moldova are iesire la Dunare pe o fasie de 340 de metri la extremitatea sa sudica. In perioada dezmembrarii Uniunii Sovietice, Republica Moldova isi declarase independenta pe 27 august 1991. Pe 29 iulie 1994 a fost adoptata prima constitutie a Moldovei. Incepand cu anul 1990, o portiune a teritoriului Moldovei situata pe malul estic a raului Nistru este sub control de facto a regimului separatist Transnistrean.

Republica Moldova este o republica parlamentara cu un presedinte in calitate de sef al statului si un prim-ministru in calitate de sef al guvernului. Moldova este stat membru a Organizatiei Natiunilor Unite, Consiliului European, Parteneriatului pentru Pace, OMC, OSCE, GUAM, CSI, OCEMN si a altor organizatii internationale. Republica Moldova aspira pentru aderarea la Uniunea Europeana, si a implementat deja primul Plan de Actiune de 3 ani in cadrul Politicii Europene de Vecinatate. 



In 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Tarii, organul conducator al republicii, a votat unirea Republicii Democratice Moldovenesti cu Regatul Romaniei. Votul de unire cu Romania a fost dat cu 87 voturi pentru, 3 impotriva si 36 abtineri. Tratatul de la Paris (1920) a confirmat unirea Basarabiei cu Romania.
Republica Moldova este plasata in zona cu clima temperat-continentala, influentat de apropierea de Marea Neagra si de interferenta aerului cald-umed din zona mediteraneana, cu umiditate insuficienta, ceea ce determina o frecventa mare a secetelor. De exemplu, doar in perioada 1990-2007, in tara au fost inregistrate noua secete. Cele patru anotimpuri sunt bine evidentiate, iarna fiind blanda, iar varacalda. Miscarea generala a maselor de aer ale atmosferei de cele mai multe ori este din partea Atlanticului de Nord-Vest si Sud-Vest. Temperatura medie anuala a aerului din nord spre sud variaza intre 8,0 °C (Briceni) si 10,0 °C (Cahul) semnalandu-se o incalzire a climei, iar a solului intre 10 °C si 12 °C. In Republica Moldova sunt aproximativ 2.060–2.360 de ore cu soare pe an, temperatura pozitiva se inregistreaza in 165-200 de zile pe an, precipitatiile variaza intre 370-560 mm/an si aproape 10% din ele cad sub forma de zapada, care se topeste de cateva ori pe iarna.

Iarna in Republica Moldova este blanda cu temperatura medie in ianuarie de -5 °C — -3 °C, in unele zile ea poate sa coboare la -15 °C — -20 °C, iar in cazul patrunderii maselor de aer arctic chiar pana la -35 °C. Primavara este un anotimp instabil cand se mareste numarul zilelor cu soare si temperatura medie a aerului este in crestere. In mai temperatura se stabileste in jurul gradatiei 15 °C si scade pericolul ingheturilor tarzii. Vara este calduroasa si de lunga durata, cu perioade mari lipsite de precipitatii. Temperatura medie in iulie este de 19,5 °C — 22 °C, dar uneori poate atinge cota de 35 °C — 40 °C. Vara ploile de cele mai dese ori sunt scurte si abundente, provocand uneori inundatii locale. Toamna este si ea calda si lunga. In noiembrie temperatura medie coboara la 3 °C — 5 °C si pot incepe primele ninsori si ingheturi.



sursa: wikipedia.org


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu